Welk CMS past het beste bij jouw organisatie?9 min read

Welk CMS past het beste bij jouw organisatie?

Alle CMS

Een CMS oftewel een contentmanagementsysteem is een webapplicatie die ervoor zorgt dat mensen met niet heel veel technische kennis toch content kunnen plaatsen op het internet. Het is dus eigenlijk een omgeving waarin jij de content op je website kan plaatsen, beheren en bewerken. Maar waar kan je uit kiezen en wat past er het beste bij jouw organisatie? Dat lees je in dit blog waarbij er 6 verschillende contentmanagementsystemen worden besproken!

Drupal
Wordpress
Expression engine

1. Drupal

Om te beginnen, het CMS Drupal. Dit CMS werd gelanceerd in 2001. Het is een CMS waar meer dan 1 miljoen mensen gebruik van maken en dit heeft het te danken aan het aantal plug-ins en de goede omgang met de SEO. Drupal heeft ongeveer 14.000 plug-ins waarvan er wel veel betaald zijn. Wanneer je gaat werken zal je je wel moeten verdiepen in de benamingen en in hoe alles werkt. Niet alles is even duidelijk en dit vergt wat inspanning.

Drupal is een CMS dat meertaligheid ondersteunt. Dit doet het niet via een plug-in waardoor het meer tijd kost. Dit resulteert (wanneer je het goed doet) wel in een beter resultaat. Verder kan je met Drupal een site opzetten zonder iets af te weten van coderen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de structuur van Drupal en je kan eigenlijk overal zaken wijzigen en berichten/content toevoegen.

2. WordPress

Ten tweede het misschien wel bekendste CMS, WordPress. In 2003 is de eerste versie van WordPress gelanceerd. Dit CMS wordt door meer dan 60 miljoen sites gebruikt en de voornaamste reden hiervan is het gebruiksgemak en het aantal plug-ins die beschikbaar zijn. Dit zijn er namelijk ongeveer 30.000. Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar welke plug-ins voor jou goed zijn. wanneer je de juiste plug-ins hebt gevonden kan dit zeer veel werk uit handen nemen en kan je zonder veel technische kennis een site opstarten!

Toch zijn sommige zaken lastig te vinden maar dit is allemaal makkelijk online te vinden! WordPress is ooit begonnen als blog-systeem en het heeft zich verder ontwikkeld waardoor het nu ook voor kleine tot middelgrote websites goed geschikt is als CMS. Voor grote websites is WordPress niet de beste CMS.

Als we het hebben over de SEO dan heb je aan WordPress een goede. Wanneer je iets aanpast zal WordPress dit direct doorgeven aan Google. Daarnaast wordt meertaligheid ondersteunt door verschillende Plug-ins en daarmee kan je eenvoudig meerdere talen toevoegen aan je website.

3. Expression engine

Met dit CMS kan je eenvoudige zaken makkelijk instellen. Wanneer het complexer wordt zal je plug-ins moeten gebruiken. Daarnaast gebeurt bij ExpressionEngine alles via channels een soort categorieën/layouts. Dit betekent dat het voor basis-sites goed geschikt is maar wanneer je uitgebreider wilt gaan, zal je er een developer naar moeten kijken.

Verder moet je voor een site met commerciele doeleinden een licentie kopen en daarnaast kosten sommige plug-ins geld. Tot slot is ExpressionEngine niet geschikt voor meertaligheid tenzij je geld betaald voor een plug-in. Het is een goed CMS voor basiswebsites maar voor uitgebreidere sites is het te beperkt.

 

 

4. TYPO3

TYPO3 lanceerde de eerste versie in 1998. Voor de meeste mensen zal de gebruikersomgeving even wennen zijn. Dit komt voornamelijk doordat de pagina’s op een aparte manier worden weergegeven. Wanneer je TYP03 gebruikt moet je Typoscript leren. Dit is een manier van noteren die speciaal is ontwikkelt voor deze CMS. TYPO3 heeft een artikel beschikbaar gesteld waar je in ongeveer driekwartier Typoscript leert.

Verder is het een erg sterk CMS dat voornamelijk voor grote websites goed geschikt is. Het biedt namelijk veel voordelen bij grote aantal pagina’s. Er zijn ontzettend veel uitbreidingen en dit kan als developer in het begin als complex worden gezien. Toch zal je merken dat het uiteindelijk voor grote websites goed van pas kan komen. Tot slot ondersteunt TYPO3 vanuit het basispakket meertaligheid.

5. Process wire

Processwire is een wat nieuwer CMS en is gelanceerd in 2012. Dit CMS is goed geschikt voor contentwebsites omdat je ieder onderdeel apart kan aanpassen. Er zijn geen vaste thema’s dus alles zal zelf moeten worden gemaakt. Daarnaast beschikt Process wire over minder Plug-ins dan de ander beschreven CMS’en.

Bij Process wire is meertaligheid niet standaard inbegrepen maar door een plug-in kan dit zeker mogelijk gemaakt worden. Omdat het CMS nog vrij nieuw is, zijn er vaak updates en die bevatten vaak veel nieuwe features.

6. Joomla

Joomla is een open source systeem en is vergelijkbaar met WordPress. Door de komst van WordPress is het aantal gebruikers gedaald maar nog steeds zijn er veel mensen die kiezen voor Joomla. Plug-ins heten bij Joomla extensions en zijn bijna altijd gratis te installeren.

Een groot voordeel aan Joomla is dat er een Nederlandse community is waaraan je vragen kunt stellen die veelal snel beantwoord zullen worden. Daarnaast zijn er veel gratis en betaalde thema’s waardoor je je website snel een ander design kunt geven.

Vragen of ideeën?
Klik dan hier

TYPO3
Processvwire
CMS