5 tips voor een betere werkervaring en minder werkdruk7 min read

5 tips voor een betere werkprestatie en minder werkdruk

We leven in een wereld waarbij veel mensen een hoge werkdruk ervaren. Er wordt in de hedendaagse samenleving veel van je verwacht en dit zorgt voor prestatiedrang en te veel werkdruk. Maar hoe kan je nou je prestaties verbeteren en minder werkdruk ervaren? Dat lees je in dit blog waar 5 tips staan beschreven voor een betere prestatie en minder werkdruk.

groeimindset
extra-opdracht-bij-saai-werk

Tip 1: Kies voor de groeimindset

De psycholoog Carol Dweck heeft twee verschillende mindsets opgesteld. De vaste mindset en de groeimindset. De mensen met een vaste mindset denken dat ze zijn geboren met bepaalde talenten en zij denken dat dit het enige is wat ze kunnen. Daarentegen zien mensen met een groeimindset dit anders. Zij zien hun kwaliteiten als eigenschappen die kunnen worden verbeterd en zien de mogelijkheid om nieuwe eigenschappen/kwaliteiten aan te leren. Probeer daarom deze mindset aan te nemen en in te zien dat je je eigenschappen kan ontwikkelen en zelfs nieuwe kan aanleren. Dit zal zorgen voor een betere prestatie en meer voldoening

 

Tip 2: geef jezelf bij routinematig/saai werk een kleine extra opdracht

Iedereen heeft wel eens routinematige taken of saaie vergaderingen. Deze routine kan ervoor zorgen dat je focus afneemt. Toch zijn routinematig werk en saaie vergaderingen vaak wel belangrijk. Geef jezelf daarom een kleine extra taak. Denk hierbij aan iets sneller typen of jezelf een deadline geven die net sneller is dan wat je gewend bent. Hierdoor daag je jezelf uit en zal je focus toenemen. Je kan ook bij een vergadering een doel voor ogen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het iedereen op zijn gemak laten voelen. Of letten op de manier waarop je praat en hoe je overkomt. Hierdoor blijf je gefocust.

Tip 3: Doe de belangrijkste gesprekken/taken als eerste

Na een nachtrust hebben je hersenen een hele hoop verwerkt. Je bent als het ware een soort van opgefrist. Je begint de dag dus met minder geopende taken in je hoofd en dit is bevorderlijk voor je concentratie en je prestatie. Plan daarom de belangrijkste taken/gesprekken als eerste. Dit zorgt ervoor dat je hersenen nog fit zijn en niet zijn overrompeld van allemaal taken die verder op de dag op je afgekomen zijn.

Tip 4: creëer een fijne werkplek

Een fijne werkplek is voor iedereen anders. De een vindt het fijn om een bonsaiboompje naast zijn/haar beeldscherm te hebben en de ander werkt het liefst met een bom vol bureau. Toch is het voor de meeste mensen aan te raden om te zorgen voor een schoon opgeruimd bureau/werkplek. Dit zorgt voor rust in je hoofd en hierdoor kom je in een zakelijke sfeer. Dit gevoel motiveert je hersenen om geconcentreerd te blijven en om een goed resultaat te behalen. Om je thuis te voelen in je werkplek kan je bijvoorbeeld iets van thuis meenemen of een foto van iemand waarbij je je op je gemak voelt ophangen of neerzetten. Dit geeft je een ontspannen gevoel en dit stimuleert de creativiteit. In combinatie met de rust van het opgeruimde bureau/werkplek, wat zal zorgen voor meer focus, is dit de perfecte combinatie.

Tip 5: Werk kortere periodes

Uit onderzoek blijkt dat een mens zich gemiddeld zo’n 45 minuten achter elkaar goed kan concentreren. Dit verschilt uiteraard per persoon maar dit is het gemiddelde. Probeer er dus voor te zorgen dat je om de 45 minuten een pauze neemt. Dit lijkt misschien lastig als je veel te doen hebt, maar door deze pauzes ben je geconcentreerder en werk je effectiever. Uiteindelijk scheelt het zelfs tijd omdat je de tijd dat je werkt efficiënter benut.

Vragen of ideeën?
Klik dan hier