15 mei 4 tips voor veilig thuiswerken7 min read
4 tips voor veilig thuiswerken
Door de Coronacrisis is thuiswerken voor veel mensen essentieel. Dit brengt een hoop vragen met zich mee. Bijvoorbeeld “hoe kan ik het beste vertrouwelijke gegevens vesturen en hoe zorg ik ervoor dat mijn computer niet wordt gehackt”. Het is heel belangrijk dat het thuiswerken veilig gebeurt. Het is als bedrijf zijnde ontzettend erg als er vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Dit is dan ook iets wat ten alle tijden voorkomen moet worden. Daarom worden er in dit blog 4 tips/tricks gegeven om veilig te kunnen werken vanuit huis.
Social media
Video call
Tip 1: kies het juiste videocall platform
Er is een brede keuze in platforms waarop je kan videobellen met collega’s. Via deze platforms kun je vergaderen en zaken overleggen met collega’s. Tijdens dit soort gesprekken wordt vaak vertrouwelijke informatie besproken. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar welke platforms goede privacy voorwaarden hebben. De autoriteit persoonsgegevens (AP) heeft een onderzoek gedaan en daaruit bleek dat de platforms, Talk en Signal de minste informatie verzamelen en daarbij ook nog is veel mogelijkheden bieden. Verder is het platform Zoom recent slecht in het nieuws gekomen door schandalen tijdens bijvoorbeeld online school.
Tip 2: gebruik tweestapsverificatie
Het is snel gebeurd, je klikt bijvoorbeeld op een link en hackers hebben toegang tot al je accounts. Tweestapsverificatie zorgt ervoor dat dit een stuk lastiger is voor hackers. Hierbij heb je een wachtwoord in combinatie met een sms-code of een app nodig om in te loggen. Hiermee verklein je de kans om gehackt te worden. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je voor ieder account een uniek wachtwoord gebruikt.
Tip 3: trap niet in Phishingmails
Phishingmails zijn mails die fraudeurs namaken van echte bedrijven. Hierdoor lijken de mails op echte mails. Deze nepmails bevatten links die je doorsturen naar een nagemaakte website. Het is belangrijk om hierbij op een aantal zaken te letten. Ten eerste, controleer of de link verwijst naar een website met een juiste domeinnaam. Deze moet precies kloppen en wanneer dit niet het geval is, moet je er niet op klikken. Ten tweede, is het belangrijk om na te gaan of het een apart verzoek is. Denk eerst goed na en klik niet zomaar op links.
Tip 4: gebruik een koptelefoon
Tijdens online vergaderingen waar vertrouwelijke informatie wordt besproken is het verstandig om een koptelefoon te dragen. Dit voorkomt dat mensen meeluisteren en zorgt bovendien voor minder storende geluiden. Dit komt professioneel over en niemand hoort de vertrouwelijke informatie die wordt besproken. Hierbij kan je kiezen voor een koptelefoon met noice canceling. Dit houdt in dat geluid uit de omgeving door de koptelefoon wordt tegengehouden. Op deze manier kan je ongestoord werken. Ideaal voor als je een druk gezin hebt.
Heeft u hulp nodig bij het beveiligen van uw online kanalen?
?Klik dan hier