Veel websites van scholen zijn NIET veilig!6 min read

Veel websites van scholen zijn NIET veilig!6 min read

Veel websites van scholen zijn NIET veilig!

68% van scholen-websites zijn onbeveiligd!

Een heleboel scholen maken GEEN gebruik van een beveiligde internetverbinding op hun website! Maar liefst 68% van de websites van scholen blijken niet beveiligd te zijn, waardoor de internetverbinding tussen gebruiker en website-server eenvoudig is af te tappen door hackers. Dit blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

De onbeveiligde verbinding levert grote risico’s wanneer gebruikers bij scholen moeten inloggen of gevoelige persoonsgegevens versturen. Dit betekent namelijk dat wildvreemden verzonden informatie kunnen meelezen, bijvoorbeeld doordat een gebruiker een openbare WiFi-hotspot of een slecht beveiligd wifi-netwerk gebruikt.

Ook profiteren? Maak een Google Mijn Bedrijf-account aan en verhoog online vindbaarheid!

 

Kortgeleden werd Google Mijn Bedrijf, voorheen Google Places, geïntroduceerd in Nederland. Met Google Mijn Bedrijf wordt lokale bedrijfsinformatie GRATIS online weergegeven op Google Zoeken, Google Maps en Google Plus. Hierdoor kunnen potentiële klanten de lokale informatie van een bedrijf altijd online vinden. Denk hierbij aan het adres, openingstijden, bedrijfsomschrijving, recensies, etc. Dus verhoog online vindbaarheid door middel van een gratis Google Mijn Bedrijf-pagina en profiteer van een groter klant bereik!

Beveiligde verbinding VERPLICHT bij persoonlijke informatie!

Een beveiligde internetverbinding is verplicht wanneer er persoonlijke informatie wordt gedeeld op een website. Echter blijkt uit het onderzoek dat het merendeel van de scholen hier geen gebruik van maken. Er wordt op websites van scholen gevraagd om inlog-gegevens met wachtwoorden en de gebruiker verstuurt deze informatie vervolgens over een onbeveiligde verbinding. Ook wordt er dikwijls om persoonsgegevens van nieuwe leerlingen gevraagd en dit wordt verzonden over een onbeveiligde verbinding!

Er zijn zelfs scholen die docenten via een onbeveiligde verbinding laten inloggen op hun schoolaccount, waar bijvoorbeeld cijfers worden opgeslagen. Dit is een groot risico!
Een voorbeeld: slimme leerlingen die op hetzelfde onbeveiligde netwerk zitten, zouden de inlog-gegevens van de docent kunnen achterhalen en zo toegang krijgen tot het account van een docent.

De meeste basisscholen zijn online onbeveiligd!

Voornamelijk basisscholen doen het slecht: meer dan 70 procent heeft geen beveiligde verbinding! Bij het voortgezet onderwijs is dat 54 procent, blijkt uit het onderzoek van Open State Foundation.

Hoe op te lossen?

Gelukkig is er een zeer concrete oplossing: het installeren van een SSL-certificaat op de website, waardoor er een HTTPS-verbinding (beveiligde verbinding) tot stand komt. Dit is een eenmalige handeling, maar met een groot effect!

Benieuwd hoe dit te doen, of wil je dat wij het voor je regelen? Neem dan contact met ons op!
085 – 01 60 232
info@mademarketing.nl