Wat is affiliate marketing?7 min read

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij een andere site jouw product promoot doormiddel van een link of een banner. Bij affiliate marketing hoef je pas te betalen aan de site die jouw dienst of product promoot als er een sale/lead of action is gedaan. Dit brengt dus uiteraard erg weinig risico met zich mee. Het geld dat je de site betaald per sale/lead of action spreek je van tevoren af. Op deze manier kan je goed berekenen of het in alle gevallen winstgevend is. Daarom is dit een populaire manier van marketing onder internetondernemers.

Je hebt verschillende soorten websites die doormiddel van affiliate marketing jouw product of dienst kunnen promoten. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het allemaal geregeld wordt vanuit een affiliate netwerk. Dus in de meeste gevallen werk je niet direct samen met de affiliate. Er zit namelijk een netwerk tussen die onder andere ook de betaling, facturatie en tracking regelt.

Affiliate marketing

Verschillende soorten affiliates

Spaarprogramma’s

Op dit soort websites worden aanbiedingen van producten geplaatst zodat je geld kan besparen. Het affiliate netwerk van bedrijven ziet zo’n site en geeft de spaarsite een goede korting op hun product(en) in ruil voor een plaatsje op de site. Er wordt een vergoedingspercentage af gesproken per sale/lead/action en op die manier staat een spaarsite vol met goede aanbiedingen.

Vergelijkingssites

Vergelijkingssites zijn sites waarbij alternatieven worden vergeleken. Veel sites mogen geen persoonlijk advies geven en hierbij wordt dus alleen vergeleken vanuit specificaties/prijs etc. Op deze sites kan dus geen gebruik worden gemaakt van affiliate marketing. Toch zijn er wel vergelijkingssites die persoonlijk advies mogen geven en op deze sites kan wel gebruik worden gemaakt van affiliate marketing. Er wordt een deal gemaakt vanuit het affiliate netwerk en dan staat jouw product boven aan bij de vergelijking.

Contentwebsites

Op contentwebsites wordt vaak gebruik gemaakt van affiliate marketing. Hierbij is het belangrijk dat de kwaliteit van de content van de advertentie hoog is. Dit zijn de bezoekers op deze websites gewend. Deze contentsites hebben vaak een hoge vertrouwensband met hun bezoekers. Deze bezoekers staan open voor advies en informatie over bepaalde producten. Dit kan dus zeer geschikt zijn als affiliate kanaal. Deze sites werken meestal met commission per sale of commission per click. In sommige gevallen wordt er ook een combinatie gemaakt.

Mailpartijen

In deze vorm van affiliate marketing maken bedrijven een mail campagne met daarin affiliate links die leiden naar bepaalde producten of aanbiedingen.

Google adwords (valt in iedere categorie)

Google Adwords is het advertentieprogramma van Google. De eerste paar zoekresultaten in Google zijn veelal betaalde adwords advertenties. Dit kan je natuurlijk ook doen met affiliate marketing. Wel moet je hier goed letten op welke termen je gebruikt. Dit is iets wat goed afgestemd moet worden met het affiliate netwerk.

Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk is een bedrijf/platform die ervoor zorgt dat de juiste sites bereikbaar zijn voor bedrijven/mensen die willen adverteren via affiliate marketing. Een affiliate netwerk regelt dus eigenlijk het vraag en aanbod van affiliate marketing. Ook monitort een affiliate netwerk alle clicks en de sales die hieruit voortkomen. Op basis hiervan worden de kosten berekend. De facturering en uitbetaling worden ook door het affiliate netwerk geregeld.

Er zijn twee zaken belangrijk voor de adverteerder. Ten eerste, de commissie die de adverteerder moet betalen per click/sale van een bezoeker en ten tweede, de meetperiode. Dit is de hoeveelheid tijd die maximaal tussen het klikken en de aankoop kan worden gedaan waarbij de commissie nog geldt. Dit zijn twee zaken die je moet bespreken met het affiliate netwerk. Deze zaken zijn van invloed op welke sites jouw affiliates zullen staan.

De kosten voor een affiliate netwerk zijn voor sites die affiliate links willen promoten meestal gratis. De adverteerder betaald meestal een vast bedrag en een instap fee. De kosten hiervan verschillen per netwerk. Maar dat zijn niet de enige kosten die een adverteerder heeft. Het affiliate netwerk pakt ook een bepaald percentage per commissie die de adverteerder moet betalen aan de site waardoor de adverteerder een click of sale heeft.

Vragen of ideeën?
Klik dan hier