Hiep, hiep, hoera! Google bestaat 20 jaar!8 min read

Hiep, hiep Hoera!
Google bestaat 20 jaar!

De start van het bedrijf van $800 miljard

Google bestaat deze maand 20 jaar! 20 jaar? Ja! Sinds september 1998 toen je computer nog net zo groot was als je hele bureau. En aangezien dit toch alweer een tijdje geleden is, vroegen wij ons af hoe google eigenlijk ontstaan is?

Het verhaal van Google begon in 1995. Larry Page overwoog zijn masteropleiding aan de Universiteit van Stanford te volgen en Sergey Brin, die daar al studeerde, was aangewezen om hem rond te leiden. Een jaar later bouwde dit duo, vanuit hun studentenkamer, een zoekmachine, die zij Backrub noemden. Later werd Backrub omgedoopt tot Google.

Google is een woordspeling van het woord ‘googol’, de wiskundige term van een 1 met 100 nullen. Dit weerspiegelde de missie van Larry en Sergey om alle informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken. In 1998 werd een cheque van $100.000 uitgeschreven aan Larry en Sergey en zag Google Inc. het levenslicht. De studentenkamer werd verruild voor de garage van Susan Wojcicki (werknemer nummer 16 en inmiddels CEO van YouTube). De beginjaren speelden zich af in een decor van grote vierkante desktopcomputers, een pingpongtafel en een fel blauw tapijt. De traditie om alles kleurrijk te houden, wordt tot op de dag van vandaag voorgezet.

google-oprichters-sergey-brin-en-larry-page-made-marketing-1024x1024.jpg

De Google Doodle

De Google Doodle is een aangepast Google-logo dat zo nu en dan gebruikt wordt tijdens internationale feestdagen en speciale evenementen. Ook voor de 20ste verjaardag van Google is het logo aangepast. Ze worden getekend door internationaal Google-webmaster Dennis Hwang, maar voor de 20ste verjaardag heeft Mediamonks de Doodle gemaakt. De naam verwijst naar “doodle”, het Engelse woord voor droedel.

De Google Doodle ter ere van het 20-jarige bestaan vind je hier: https://vimeo.com/292075129

Meest gestelde vragen aan Google in Nederland

Inmiddels heeft Google meer dan 70 kantoren in 50 landen en mogen we Google rekenen tot de meest succesvolle bedrijven wereldwijd, met een geschatte waarde van $ 800 miljard.

Maar waar wij zo benieuwd naar zijn is wat de meest gestelde vragen aan Google zijn vanuit Nederland? Wij zijn op zoek gegaan en zijn tot het volgende lijstje van meest gestelde vragen in de zoekmachine gekomen:

  1. Wat eten we vandaag?
  2. Welke week is het?
  3. Wat is mijn IP?
  4. Hoe laat is het?
  5. Wat betekent mijn naam?
  6. Wat is mijn auto waard?
  7. Wat te doen vandaag?
  8. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
  9. Hoe lang zwanger?
  10. Hoe moet je zoenen?
google-bestaat-20-jaar-een-kleine-terugblik-made-marketing

Zo zag Google er in 2000 uit:

google-in-2000-made-marketing.jpg

En zo ziet Google er vandaag de dag uit:

google-in-2018-made-marketing.png