6 tips voor online vergaderen8 min read

6 tips voor online vergaderen 

Online vergaderen is populairder dan ooit. Momenteel zijn veel bedrijven hiertoe genoodzaakt. Dit biedt op veel aspecten mogelijkheden voor de toekomst. Het is gemakkelijk, scheelt tijd en mensen hoeven minder te reizen en dit is goed voor het milieu. Door deze ontwikkelingen is het belangrijk om te weten hoe je online vergaderen optimaliseert. Daarom staan er in dit blog 6 tips voor online vergaderen.

Online call

Tip 1: juiste zithouding

Een juiste zithouding tijdens een online vergadering is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor hoe je overkomt op je collega’s. Een trotse houding zorgt voor een geïnteresseerde indruk. Verkeerd zitten achter je bureau kan leiden tot pijn in je gewrichten en spieren. Maar hoe bepaal je de juiste zithouding?

  1. Ogen en nek. probeer je beeldscherm niet te laag te hebben staan. Als je recht vooruit kijkt moet je naar de bovenkant (of net eronder) van je beeldscherm kijken
  2. Ontlast je bovenrug door rechtop te zitten met ontspannen schouders.
  3. Laat je armen en polsen in een hoek van 90 tot 120 graden op je bureau vallen.
  4. Zit helemaal tegen je leuning aan om je onderrug te ontlasten
  5. Het is ideaal om je benen in een hoek van 90 tot 110 graden te buigen
  6. Zorg dat je voeten recht op de grond kunnen staan

 

Tip 2: goede webcam/ uitstraling

Goede beeldkwaliteit oogt professioneel. Het is belangrijk dat mensen je zien praten dit geeft duidelijkheid over wie er aan het woord is en collega’s zullen je non verbale communicatie zien. 55 procent van de communicatie is namelijk non-verbaal. Door een goede camera zorg je er dus voor dat je boodschap beter en overtuigender overkomt.

Verder is je voorkomen tijdens de vergadering ook van belang. Hierbij moet je denken aan een net kapsel en een nette outfit. Trek een outfit aan die binnen jouw organisatie als netjes wordt gezien.

Tip 3: goed verlichte plek en een neutrale achtergrond

Goed licht is in combinatie met een goede camera essentieel voor een professionele uitstraling. Hierbij moet je oppassen voor tegenlicht. Zorg voor helder natuurlijk licht dit oogt het meest fris en geeft een professionele uitstraling. Een bureau gericht naar het raam zorgt veelal voor goed natuurlijk licht. Wanneer je geen plek hebt aan het raam zorg dan voor een heldere led verlichting.

Verder is het kiezen van een juiste achtergrond ook van belang. De focus moet namelijk gaan naar jou en niet naar de achtergrond! Bij sommige platforms voor online vergaderen kan je kiezen om je achtergrond wazig te maken. Wanneer dit niet kan bij het platform dat jij gebruikt dan is het verstandig om te kiezen voor een rustige neutrale achtergrond. Denk hierbij aan een muur met een rustige kleur (of wit).

zithouding

Tip 4: Koptelefoon met een goede microfoon

Een koptelefoon met een goede microfoon tijdens een online vergadering heeft meerdere voordelen. Ten eerste hoort niemand in je huishouden wat je collega’s aan informatie vertellen. Verder heb je koptelefoons met noice canceling die er voor zorgen dat je omgevingsgeluid wordt gedempt. Dit is erg bevorderlijk voor de concentratie. In veel koptelefoons zitten prima microfoons. Het is namelijk belangrijk dat je goed verstaanbaar bent. Hierdoor luisteren je collega’s beter naar wat je zegt. Wanneer je voor optimale geluidskwaliteit wilt gaan dan is het verstandig om een externe microfoon aan te sluiten en hier door te praten.

Tip 5: controleer je internetverbinding

Het is erg vervelend als je internetverbinding niet goed is tijdens een online vergadering. Dit oogt onprofessioneel en dit maakt geen goede indruk. Zorg daarom dat je de internetverbinding van te voren meet. Dit kan je heel makkelijk doen met een app op je telefoon (bijvoorbeeld in Playstore/appstore naam “ speedcheck Internet speed test”). Hiermee zie je eenvoudig hoe snel de upload en download snelheid is en hoeveel Ping je hebt . Ook geeft de app aan hoe stabiel de download en upload snelheid is. In een gemiddeld gezin heb je minimaal 10 Mbps per persoon nodig (voor videobellen het liefste meer) en je ping moet lager dan 50 zijn. Het helpt om dicht bij de router te zitten.

Tip 6: Vergader tussen 15:00 en 17:00

Uit een onderzoek van de universiteit van Leeds blijkt dat je het beste tussen 15:00 en 17:00 kan vergaderen. Rond dit tijdstip is het testosteron in het lichaam het laagste. Dit zorgt voor betere verbale communicatie en dit is natuurlijk erg belangrijk tijdens een vergadering. Verder zijn veel mensen daarna klaar met werken en dit geeft het gevoel dat je ergens naar toe werkt. Dit is ook bevorderlijk voor de vergadering.

Benieuwd naar 6 goede platforms voor online vergaderen? Klik dan hier voor meer informatie!

Vragen of ideeën?
?Klik dan hier

Koptelefoon