5 tips voor een zoekwoorden onderzoek6 min read

5 tips voor een zoekwoorden onderzoek

Wil jij graag de SEO van jouw website verbeteren? Begin dan bij de basis. Het is bij het verbeteren van de SEO belangrijk om te achterhalen waar jouw doelgroep naar zoekt. Je kunt hierachter komen aan de hand van een zoekwoorden onderzoek. Maar wat is een zoekwoorden onderzoek eigenlijk en hoe voer ik het uit? Dat lees je in dit blog!

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek of Keyword research vormt de basis van jouw SEO-strategie. Met dit onderzoek kom je erachter waar jouw doelgroep op zoekt. Op deze manier weet je precies welke woorden mensen gebruiken in Google om te zoeken naar producten of diensten uit jouw branche. Hieronder volgen 4 tips waarmee jij een succesvol zoekwoorden onderzoek uitvoert:

Tip 1: Verplaats je in de doelgroep  

De eerste stap van een zoekwoorden onderzoek is het houden van een brainstormsessie. Duik in de gedachten van je doelgroep en probeer zo op bepaalde zoekwoorden te komen. Kijk goed naar je concurrenten en naar blogs uit jouw branche. Zet alle woorden op een lijst zodat je deze in de rest van het onderzoek kunt gebruiken

Tip 2: Kijk naar Google suggesties

Google zelf kan je al een hele hoop informatie geven. Typ maar eens een woord in Google. Je zult direct verschillende suggesties te zien krijgen. Deze suggesties kunnen een goede aanvulling zijn op jouw zoekwoorden lijst.

Tip 3: Bekijk de SERP (zoekmachine resultaat pagina)

Onderaan de zoekmachine pagina vind je een lijst met gerelateerde zoekopdrachten. Vaak zijn dit bruikbare zoekwoorden die je kunt verwerken in je strategie.

SERP-zoekwoorden
se-ranking

Tip 4: Zoekwoordenplanner

Nu je een lijst met zoekwoorden hebt kun je in de zoekwoordenplanner van Google Ads meer informatie krijgen over deze woorden. Je kunt voor Google Ads gratis een account aanmaken.

In de zoekwoordenplanner kun je voor 10 verschillende zoekwoorden tegelijk allerlei gegevens zien. Je ziet bijvoorbeeld het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten (zoekvolume). Ook krijg je een groot aantal suggesties voor andere zoekwoorden.

Toch is dit een redelijk brede schatting en dit is nog niet voldoende om te bepalen welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken voor je website. Vandaar dat er nog andere SEO-tools zijn die extra informatie bieden.

Tip 5: Maak gebruik van SE Ranking

De SEO Tool ‘SE Ranking’ kun je onder andere gebruiken voor het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. Het is een relatief goedkope tool die goed werkt! Deze tool heeft verschillende voordelen. Zo krijg je een uitgebreide zoekwoordsuggestie waarbij je ook een lijst met vergelijkbare zoekwoorden kunt bekijken.

Verder maken ze het heel duidelijk (doormiddel van 7 verschillende levels) hoeveel concurrentie een zoekwoord heeft. Tot slot is er een ingebouwde concurrentieanalyse tool waardoor je makkelijk kunt zien welke zoekwoorden jouw concurrenten gebruiken. Een abonnement voor deze tool kost €17,40 per maand.

Benieuwd wat we online voor jou kunnen betekenen? Wij staan met kennis en kunde voor je klaar. 

Trots op onze klanten

Inholland-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
bux-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
independer-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
de-hypotheker-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
der-kreis-background-transparant-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
global-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
keukenspecialisten-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
hcb-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
hfc-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
Logo-reales-made-marketing-websites-online-marketing
bolweg-advocaten-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
schous-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
mvm-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
pure-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development
hbm-logo-made-marketing-online-marketing-bureau-haarlem-web-development