5 tips voor een productievere werkdag7 min read

5 tips voor een productievere werkdag

De manier waarop je werkt wordt na een tijdje bij veel mensen een automatisme. Je staat op, je hebt je vaste gewoontes en gaat aan de slag. Maar is je huidige werkwijze wel de meest productieve? Tijd en resultaat staan vaak in verhouding met elkaar. In theorie is het, hoe langer je ergens aan werkt hoe beter het resultaat. Maar hoe zorg je er nou voor dat je datzelfde resultaat behaalt in minder tijd. In dit blog staan 5 tips voor een productievere werkdag.

Tip 1: zorg voor een goed slaapritme en een gezond eetpatroon

Om te beginnen een tip die misschien wat voor de hand ligt. Toch draagt een goed slaapritme en een gezond eetpatroon bij aan betere concentratie en meer focus. Dit is dus erg bevorderlijk voor de productiviteit. Een persoon heeft gemiddeld zo’n 7 a 8 uur slaap nodig. Dit heeft je geest nodig om tot rust te komen en om de volgende dag weer met volle focus de dag te kunnen beginnen. Daarnaast is het hebben van regelmaat en een gezond eetpatroon erg goed voor de productiviteit. Door de gezonde voeding en de regelmaat heb je een constante energiestroom die ervoor zorgt dat je productiever bent.

Tip 2: stop met multitasking

Multitasking zorgt voor een lagere productiviteit en maakt je minder slim. Wanneer je meerdere dingen tegelijk doet, daalt je productiviteit met 40 procent en je IQ met 10. Het brein presteert het beste wanneer het zich kan focussen op één taak en het niet wordt afgeleid door andere dingen. Probeer je dus zoveel mogelijk te focussen op de één taak.

slaapritme

Tip 3: maak een to-do list

Een overzichtelijk overzicht van wat je gedaan moet hebben bevorderd de productiviteit. Dit komt omdat je op deze manier ergens naar toe werkt. Je weet wat je moet doen en dit geeft rust. Door de zaken die je gedaan hebt groen te markeren, zorg je voor een gevoel van voldoening als je iets af hebt. Je kan dit combineren met het geven van beloningen. Bijvoorbeeld, wanneer je de eerste taak van je to-do list af hebt, dan kan je een kopje koffiedrinken. Dit stimuleert het gevoel dat je ergens naar toe werkt en dit verhoogd de motivatie/concentratie.

 

Tip 4: bel in plaats van mail

Veel mensen sturen liever even een mailtje dan dat ze bellen. Toch is dit zeker niet de meest productieve en effectieve manier van communicatie. Voordat iemand antwoord duurt vaak lang en veelal is de vraag niet in een keer beantwoord. Wanneer je belt krijg je direct antwoord op je vraag en kan je zoveel vragen stellen als je wilt. Dit zorgt voor meer informatie en voorkomt miscommunicatie. Dus bel in plaats van mail om te zorgen voor extra productiviteit.

 

Tip 5: neem pauzes

Het komt veel voor dat mensen te weinig pauzes nemen. Toch is het nemen van pauzes ontzettend belangrijk voor extra productiviteit. Gemiddeld zit 80 procent van je werk in 20 procent van je tijd dat je werkt. Dit houdt in dat je dus zeker niet alle tijd dat je werkt even productief bent. Door het nemen van pauzes zorg je voor een frisse blik en dit is bevorderlijk voor de productiviteit. Hierdoor zal je geconcentreerder zijn en dit betekent dat je meer werk gedaan krijgt in een kortere tijd. Deze tips zullen leiden tot een productievere werkdag!

Vragen of ideeën?
Klik dan hier

to do list