5 tips voor betere website usability7 min read

5 tips voor betere website usability

We leven in een wereld waarbij alles snel en soepel moet gaan. Mensen zijn ongeduldig en de concurrentie is moordend. Dit betekent dat het voor een bedrijf ontzettend belangrijk is, dat de website usability goed is! Wanner je de website dus logisch en gebruiksvriendelijk indeelt zullen mensen sneller in staat zijn een aankoop te doen. Maar hoe verbeter je de website usability op jouw website? In dit blog staan 5 tips voor een betere website usability.

Mademarketing-webdevelopment

Tip 1: verbeter het design van de website

Het design van de website is een van de belangrijkste aspecten van zowel de user experience als de usability. Een juist design hangt uiteraard af van wat voor imago je hebt maar een ding wat ieder goed design gemeen heeft is het feit dat het overzichtelijk moet zijn. Wanneer je op een website komt is het belangrijk dat het hoofddoel direct duidelijk is. Dit betekent dat de home pagina erg belangrijk is. Een goede tip voor het verhogen van de usability is het groter maken van de belangrijke dingen en het kleiner maken van de minder belangrijke dingen. Doe dit met woorden en met afbeeldingen.

 

Tip 2: duidelijke navigatie

Hier volgen een aantal zaken waar je op moet letten bij het instellen van de navigatie op jouw website: Ten eerste, voeg een navigatiebalk toe. Je ziet vaak een vastgeplakte navigatiebalk met bijvoorbeeld: men, women, kids en dan als je er met je muis opstaat nog meerde opties zoals kleding/schoenen etc (zie foto). Verder kan je ook gebruik maken van bread crumbs. Dit betekent eigenlijk dat je alles wat je hebt aangeklikt nog in het klein ziet boven aan de pagina zodat je makkelijk terug kan kijken. Tot slot is het verstandig om een zoekbalk te integreren op je website. Op deze manier kan de bezoeker makkelijk zoeken waar hij/zij naar op zoek is.

website-usability-made-marketing

Tip 3: Maak gebruik van hyperlinks

Hyperlinks zijn links die op je website staan die verwijzen naar andere pagina’s op je website (interne links) of naar een andere website (externe links). Het doel van deze links is dat erop geklikt wordt. Dit zijn namelijk belangrijke pagina’s. Tegenwoordig scannen mensen pagina’s en daarom is het belangrijk om deze hyperlinks op te laten vallen. Op deze manier zal er vaker op worden geklikt en zal de bezoeker dus sneller zijn/haar doel bereiken.

Tip 4: wees duidelijk in je menu

Het menu is een erg belangrijke factor op een website. Mensen hebben vaak weinig tijd en er wordt gemiddeld maar naar 2 a 3 pagina’s gekeken op een website. Daardoor is het handig om tot he point te komen in je menu. Zet in je menu woorden waarvan je weet dat de bezoeker ernaar op zoek is. Wees duidelijk en draai er niet omheen. Op deze manier zorg je ervoor dat de pagina’s die de bezoeker bekijkt ook daadwerkelijk de pagina’s zijn waar de bezoeker naar op zoek was.

Tip 5: Zorg dat pagina’s zowel op desktop als op mobile goed zijn

Tot slot een tip die in de huidige tijd erg belangrijk is. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de mobiele telefoon en daarom is het belangrijk dat de webpagina er niet alleen op de desktop goed uit ziet maar ook de op de telefoon. Zorg er dus voor dat de website duidelijk is op alle apparaten.

Hulp nodig bij jouw online strategie?
Klik dan hier